logo

Soarecele de casa

Mus domesticus domesticus

sobolanul de casa

Şoarecele de casă (care, conform studiilor recente, aparţine speciei Mus domesticus ) provine din stepele  Asiei Centrale de unde  s a răspândit rapid  .. Extrem de curios la toate obiectele şi locurile , are tendinta de a proba în timpul activităţilor sale de zi cu zi un număr mare de surse  alimentare  din dulapuri ,pungi si recipiente de diferite tipuri, provocând pagube mari. 
Activitatea  şoarecelui  de casă,în principal nocturna, se extinde  în special în zonele întunecate şi linistite. În plus, spre deosebire de şobolani, Mus domesticus tinde să stea ascuns dacă locul său este sub ameninţare, facilitând astfel transportul de la o cameră în alta, în containere şi in  ambalaje.

Caracteristici

Şoarecele de casă este un rozător mic care variază intre 6-9 cm în lungime (cu excepţia cozii) si poate ajunge la o greutate de 30 grame. Blana sa este gri-maro pe spate si gri pe burta. Ochii şi urechile sunt lipsite de păr fiind  suficient de bine dezvoltate. Botul este îngust şi ascuţit, coada scurta,iar corpul aproape fara par este uniform gri ajungand până la 10 cm lungime.

Reproducere

Potenţialul de reproducere a speciei Domesticus Mus este foarte mare: se ajunge la maturitate sexuală timpuriu,la varsta de 5-6 săptămâni, iar sarcina este de aproximativ 20 de zile. Femelele sunt capabile sa se ​​imperecheze din nou la scurt timp după naşterea puilor, al căror număr pentru fiecare naştere este cuprinsă între 4 şi 8. Fiecare femela poate avea 5 - 10 pui pe an. Mai mult decât atât, în prezenţa unor condiţii favorabile de mediu şi în special în interiorul clădirilor, în cazul în care temperatura este constanta, procesul de reproducere poate continua pe tot parcursul anului.

Aprovizionare

In natura, acest rozător mănâncă în principal, produse din plante cum ar fi seminţe, fructe, rădăcini, frunze şi tulpini, sau insecte mici, cum ar fi gandacii si larvele. Mediile antropice se hrănesc cu aproape orice alimente disponibile. 
In timpul activitatilor sale de zi cu zi şoarecele de casă tinde să viziteze un număr mare de surse  alimentare, ţinând din fiecare atat cat sa si satisfaca  cerinţele . Domesticus Mus este caracterizat printr-o cerinţă de apă foarte scăzută şi este, prin urmare, capabil de  a supravietui  mult timp, fără acces la apă.