logo

Sobolanul negru

Rattus rattus

sobolanu negru

Originar din India, şobolanul de acoperiş sau şobolanul negru ( Rattus rattus ) a invadat Europa, aducând germenii de ciuma. Activitatea lor este în principal nocturna si isi trag numele de la capacitatea cu care se pot urca şi se pot deplasa  pe ramuri şi fire suspendate, ajungand cu uşurinţă pe părţile ridicate ale cladirilor. . 
Trăiesc în grădini, parcuri urbane, mansarde, acoperisuri,terase si intră prin ferestrele deschise,cosurile de fum deteriorate, fisuri sau alte deschideri în acoperiş (cum ar fi cele care permit trecerea de cabluri). În zonele rurale, şobolanii  sunt adesea găsiti în depozite, hambare şi alte zone locuite de animale domestice, in special cele din custi..

Caracteristici

Rattus rattus este un rozător de dimensiuni medii (15-24 cm, cu excepţia cozii) şi cântăreşte între 130 şi 300 de grame. Culoarea blanii sale este maro pe spate  si gri pe burta. Trunchiul este subţire şi robust , are picioare scurte, iar botul este conic şi ascuţit. Urechile sunt aproape complet lipsite de par , foarte dezvoltate şi de obicei,  pliate pentru a acoperi ochii mari bulbucaţi. Comparativ cu alte rozătoare de dimensiuni similare, Rattus rattus are o coada subţire, şi de culoare uniformă, a cărei lungime este, în general, mai mare decât cea a corpului (17-28 cm)  folosindu i pentru  echilibru de-a lungul călătoriilor sale

Reproducere

Durata sezonului de împerechere la Rattus rattus , de obicei, variază între martie-noiembrie, dar poate dura, uneori,tot anul, în special în clădirile unde   disponibilitatea produselor alimentare şi condiţiile climatice sunt  favorabile.Femela dă naştere la 6-10 pui,de 3 - 6 ori pe an si  sunt înţărcaţi la vârsta de 3 săptămâni ajungand la maturitate sexuală la vârsta de 12-16 saptamani. În laborator reuşeşc să trăiască până la 7 ani, iar speranţa de viaţă în natură ajunge la 10-11 luni.

Aprovizionare

Rattus rattus este o specie omnivora care se poate hrăni cu o gamă largă de produse alimentare de origine animală şi vegetală. În mediile omului,se hrăneşte cu toate tipurile de cereale, fructe (atât proaspete şi uscate), legume, şi furajele destinate animalelor de companie, carne, ouă,respective, orice tip de produs alimentar depozitat şi deşeuri alimentare. 
In grădini, se hraneste cu scoarţă de copac, seminţe şi fructe de plante ornamentale, dar dacă este necesar, se poate hrăni cu nevertebrate, insecte şi arahnide,etc.
În cele din urmă, şobolanul de acoperiş poate fi un animal de pradă pentru alte mamifere de dimensiuni mai mici, cum ar fi soareci . Consumă aproximativ 15 grame de alimente pe zi şi 15 ml de apă.