Impactul asupra activitatilor umane

Impactul asupra activitatilor umane

Rozătoarele și impactul asupra activităților umane

Răspândirea pe o mare suprafata de teren de pe planeta noastră – colonizate, fie spontan fie prin acţiunea de transport uman – rozatoarele sunt foarte raspandite în natură. Curioase şi inteligente, rozătoarele au fost capabile să se adapteze rapid la o multitudine de medii diferite, şi, în special – la fel ca în cazul de Mureed ( Muridae ) – aşezări umane. Multe specii, cum ar fi soarecele de casa ( Mus domesticus domesticus ), şobolanul negru ( Rattus rattus ) şi şobolanul maro ( Rattus norvegicus ), trăiesc în contact strâns cu oameni ( sinantrope ) şi acestea sunt adesea legate de supravieţuirea lor.

Tind sa fie sensibile la lumina soarelui şi apoi active mai ales noaptea., obisnuitii sunt chiriasi mansarde Mureed obisnuiesc sa traieasca in depozite, hambare şi beciuri, locuri care sunt abundente în surse de alimentare locale, la adăpost de prădători naturali (cum ar fi păsări de pradă şi şerpi ) asigurandu si un refugiu liniştit in care pot staţiona în orele de inactivitate. Ei mananca aproape orice substanţă comestibile şi pot ajunge să mestece pe materiale diverse, de la lemn la beton, contaminand cu fecale şi urină, produsele alimentare cu care urmează să vină în contact şi cauzand daune grave la containere şi de ambalare.

Riscuri sanitare

Zonele urbane includ locuri care sunt în măsură să ofere siguranta pentru rozatoarele daunatoare, în timp ce deşeurile produse de toate tipurile de activităţi umane sunt o sursă nesfârşită de hrană, care să poată susţine stabil populaţiile de rozătoare pentru perioade de timp nedeterminată. Prin urmare, rozătoarele prezintă un risc teribil pentru sănătatea umană şi pentru igiena acestuia .
Ele transmit diverse boli şi paraziţi, cu consecinţe foarte grave asupra sănătăţii umane.
Printre bolile majore transmise de rozătoare se numara:

* Boala Lyme , o boala cauzata de bacteria spirochete Borrelia burgdorferi sensu lato şi ale cărei simptome sunt dureri severe răspândite la nivelul membrelor, migrene multiple eritem, meningita şi miocardită. Se transmite la om prin muscatura de căpuşe infectate cu paraziti de rozătoare;

* Leptospiroza sau Boala lui Weil, cauzată de bacteria Leptospira interrogans şi a cărei principală gazdă este şobolanul maro, se transmite la om prin contactul cu urina animalelor infectate, provoacă disconfort, febra prelungită, înrăutăţirea funcţiei renale, icter, conjunctivită, , anorexie, greaţă, vărsături, sângerări ale tractului intestinal, dureri musculare, slăbiciune şi epuizare. In cazul în care nu este diagnosticata si tratata prompt poate duce la deces.
* Salmonella, zoonoza cauzata de bacteria Salmonella enteritidis, manifestată prin infecţii acute gastro-intestinale, vărsături, febră şi diaree este contractată prin consumul de apa sau alimente contaminate de către rozătoare, sau prin ingestia de carne infestată şi a ouălor care nu sunt bine fierte .

Pe langa bolile bacteriene menţionate mai sus, rozătoare sunt vectori importanţi de boli virale ( tic-suportate de encefalita , encefalita ecvină venezueleană , hantavirus şi sindroame Arenavirus , cowpox ), rickettsial ( tifosul murin , Marea Mediterană reperat febra , Erlichioza granulocitara uman), boli cauzate de protozoare (toxoplasmoza, leishmaniasis, babesioza, boala Chagas, criptosporidioza, giardiaza) şi infecţii helmintice ( schistosomiasis, angiostrongilosi, alveolare echinococoză).

Industria alimentară este una din unităţile cu risc crescut de infestare cu rozătoare şi este locul în care acestea pot provoca daune grave, atât din punct de vedere economic ,dar mai ales din punct de vedere al imaginii şi a reputatiei.

Daunele provocate atacul de rozătoare au întotdeauna consecinţe foarte grave: ele provoacă contaminarea periculoasă a alimentelor şi a mediilor cu care vin în contact , infectand loturi întregi, maşini şi produse finite de bacterii şi alţi agenţi patogeni, expunând astfel cu caracter personal şi . consumatorii la riscuri grave pentru sănătatea lor.

Chiar faza de returnare a produselor la comercializarea finala reprezintă un risc semnificativ: unele rozătoare, cum ar fi soarecele de casa se ascunde printre pachete şi poate pătrunde cu uşurinţă în dulapuri cu timpul transportului de mărfuri ,contaminand pachetele conţinute de acestea.

Daune provocate în agricultură

Unele specii sunt aproape exclusiv vegetariane din mediul rural: şoareci Wild , dormice şi veveriţele hranindu se in cea mai mare parte cu seminţele de la diverse specii de plante erbacee şi de copaci, în timp ce alte rozătoare, cum ar fi Voles au dieta aproape erbivore.
impactul in agricultura
Alte specii, cum ar fi şobolanul negru , au activitate puternica arboricola şi sunt, prin urmare, importanti paraziţi de livezi de fructe.

În cele din urmă, unele rozătoare mici, cum ar fi soarecele de casa pot sa se strecoare în sere şi tuneluri din plastic şi sa atace mugurii diferitelor plante ornamentale (prejudicii semnificative în acest sens sunt raportate la garoafe şi orhidee).

Astfel se pot provoca pagube considerabile la culturile de importanţă economică .

Deteriorarea acasă şi la birou

Cuibul este locul unde rozătoarele isi fac un refugiu în timpul orelor de inactivitate şi de odihnă, ascunzandu se de prădători şi protejandu si pui după naştere în primele lor saptamani de viata. Construcţia sa este, prin urmare, una dintre activităţile la care animalul acordă o atenţie sporita.
cablu ros de soarece
Materialele care compun cuibul sunt de obicei găsite în apropiere şi sunt alese pentru dimensiunea şi proprietăţile lor termice. Cuibul trebuie să asigure un nivel adecvat de izolaţie termică şi sunt, preferate acele materiale izolante cu abilităţi puternice, cum ar fi lemnul , hârtie şi ţesuturi , sau materialele plastice utilizate in constructii pentru a acoperi conducte şi pentru a completa spaţiile, cum ar fi , vata de sticla , polistiren si spuma poliuretanica.

Având în vedere activitatea în principal nocturna la rozătoare, este probabil ca aceste demolari iniţial sa treaca neobservate şi

dacă sunt neglijate în timp produc prejudicii pe termen lung.

Şoarecii şi şobolanii, pentru a găsi hrană şi adăposturi sigure pot intra prin crapaturi si gauri comunicand cu ţevile din afara, de obicei, de apă şi conducte pentru trecerea la sistemul electric. În acest din urmă caz, rozatoarele pot ataca teaca izolatoare care protejeaza fire, expunand sistemul la riscul de scurt-circuite şi incendii , cu consecinţe foarte grave pentru siguranţa dispozitivele conectate la acesta.
În plus, multe dintre domeniile în mod tradiţional utilizate pentru trecerea şi colectarea de cabluri (pardoseli flotante, carii, dulapuri, centre de date ) sunt de multe ori o ascunzătoare bună şi locul ideal în care să construiască cuibul.

În unele cazuri, rozătoarele în căutare de caldura si adapost pot chiar sa se strecoare în echipamentul în sine, provocând pagube grave la componentele lor.

Dezinfectie
Dezinfectie

Oferim tratamente profesionale de dezinfectie, prevenind formarea de tulpini biologice rezistente si mentinand un nivel scazut de incarcatura...

Dezinsectie
Dezinsectie

Oferim tratamente profesionale de control a daunătorilor: gandaci, furnici, viespi, muste, molii, purici, căpuse, păduchi şi alte artropode.