Unelte de captare

Unelte de captare

Tehnici de combatere a rozătoarelor

Din cele mai vechi timpuri, omul a inventat moduri tot mai ingenioase de capturare a rozătoarelor. Prin urmare, in prezent, se afla o mare varietate de sisteme de captare .
Capcane mecanice

Capcanele mecanice se clasifică două grupe principale: dispozitive de tip criminal care ucid animalele si dispozitive vii care permit captarea rozatoarelor.
Având în vedere usurinţa de instalare, o acţiune imediată şi lipsa de substanţe otrăvitoare, capcanele mecanice sunt, prin urmare, o alternativă importantă la rodenticidele tradiţionale, în special în zonele sensibile, cum ar fi zonele de producţie din industria de prelucrare a produselor alimentare, eliminandu se astfel orice pericol de contaminare a acestora prin momeli toxice. De asemenea, spre deosebire de anticoagulante – care necesită câteva zile de a provoca moartea rozatoarelor – capcanele mecanice au avantajul de a opri imediat rozătoarele capturate,evitandu se posibilitatea suplimentara a acestora de a se hrani in continuare cu produse alimentare sau de a contamina cu urină, păr şi excremente.

Fata de aceste avantaje,sistemele de captare au dezavantajul de a necesita inspectii frecvente pentru eliminarea animalelor din interiorul lor precum si intretineri periodice. Rozătoarele sunt purtatoare de numeroase organisme ectoparazite (cum ar fi puricii, căpuşele, alti acarieni ), care dupa ce parasesc trupurile moarte se disperseaza in mediul inconjurator.Capcanele mecanice necesită utilizarea de “momeala aliment” (care nu contine substanţe otrăvitoare)si care trebuie să fie mereu proaspătă şi atrăgătoare pentru a atrage rozătoarele, în mod eficient în cadrul dispozitivelor. Bucăţile vechi şi mucegăite le pot respinge,dar sunt uneori atractive pentru alţi dăunători, în special insecte, paraziţi putand fi, prin urmare, foarte periculoase. Ei folosesc mecanisme şi arcuri sunt atât de puternice încât un risc pentru oameni şi animalelor nevizate.Manipularea acestor dispozitive,datorita faptului ca au arcuri foarte puternice,trebuie facuta cu precautie pentru a nu rani.

Capcane adeziv şi problemele legate de utilizarea lor

Accesibile, uşor de instalat şi disponibile, capcanele adeziv sunt utilizate mai mult in zonele izolate. Principiul de funcţionare este simplu: sunt plasate de-a lungul traseului rozătoarelor, în speranţa că acestea vor rămâne lipite. Este preferabil să se utilizeze simultan mai multe capcane care se aseaza la baza a pereţilor sau în apropierea cuiburilor.

In timp, totusi,au fost evidenţiate limitări majore,deoarece benzile adezive sunt deosebit de sensibile la factorii de praf şi murdărie, reducăndu se astfel considerabil eficacitatea lipiciului afectand astfel instalarea acestor dispozitive în locuri murdare sau cu mult praf. În plus, rozătoarele care infesteaza aceste zone sunt ele însele acoperite cu praf de pe picioare şi blană, zădărnicind ele insele capturarea lor.

Este important de menţionat si faptul ca aceste dispozitive induc suferinţă teribilă animalelor capturate, care sunt în cele mai multe cazuri, destinate să moară de foame într-o încercare zadarnică de a scăpa. Prin urmare, benzile adezive se folosesc doar in cazurile în care, din motive de spaţiu sau din cauza conformaţiei particulare a camerei care urmează să fie tratată, nu este posibila instalarea altor mijloace de captare.

Statii de intoxicare

Statiile de intoxicare sunt dispozitive ce permit ca substantele rodenticide se fie mentinute in siguranta, ferite de alte animale, decat cele carora le sunt destinate. Sunt recomandate atat in exterior cat si interior fiind prevazute cu intrari multiple pentru a incuraja rozatoarele sa intre.

Rolul statiilor de intoxicare este de a limita accesul copiilor si animalelor de companie la momeala raticida fara a crea un impediment rozatoarelor.Acestea vor fi marcate corespunzator cu insemnul cap de mort si cu mesaj de avertizare asupra naturii toxice a continutului.

Momelile folosite in interiorul statiilor de intoxicate pot fi:

Momeli rodenticide:
Imbina eficacitatea principiilor active rodentidice cu atractia fata de substantele apetisante: cereale, grasimi animale, arome, zahar, menite sa atraga rozatoarele sa se hranesca din alimentele otravite.
Momeli proaspete:
Pasta momeala care are o consistenta moale, garanteaza rezultate optime in interventiile de deratizare, datorita materiilor prime folosite (faina la care se adauga grasime de origine animala sau vegetala, zahar si arome).
Cereale grane, boabe si expandat:
Sunt amestecate cu substante aromatizate si apetisante, mai ales zaharuri. Se pot prezenta sub forma de grane boabe, si expandat, indicate pentru asezarea in spatii interne, in particular in magazii si depozite alimentare. Boabele se introduc in pliculete care, pe langa o buna conservare si un risc minor de dispersie, obliga rozatoarele sa rupa plicul pentru a se putea hrani, lasand semne evidente despre prezenta lor.
Momeli parafinate: ovule si calupuri:
Acest ultim tip de momeala se utilizeaza la inverventiile de deratizare cu conditii de mediu deosebite fiind indispensabila utilizarea momelilor care garanteaza mentinerea propriilor caracteristici pe perioade lungi. Acest tip de momeala contine parafina, care are o concentratie bine studiata, permitand asezarea si in locuri unde gradul de umiditate este ridicat (de ex. scoli, conducte de canalizare, canale, santuri, etc).

Dezinfectie
Dezinfectie

Oferim tratamente profesionale de dezinfectie, prevenind formarea de tulpini biologice rezistente si mentinand un nivel scazut de incarcatura...

Dezinsectie
Dezinsectie

Oferim tratamente profesionale de control a daunătorilor: gandaci, furnici, viespi, muste, molii, purici, căpuse, păduchi şi alte artropode.