Șobolanul maro

Șobolanul maro

Rattus norvegicus

Şobolanul maro , cunoscut sub numele de şobolan de canalizare (Rattus norvegicus ) este de origine asiatică . Raportat doar în Europa de Vest , acest rozător a invadat o mare parte a planetei.
Animal activ mai ales noaptea, şobolanul maro in salbaticie este un excavator calificat, care face galerii complexe atunci cand isi construieşte cuibul pe care il amplaseaza de obicei, în imediata apropiere a apei. În zonele urbane şi suburbane,il putem gasi in diferite medii, inclusiv depozitele de deşeuri, canalizare, cai feroviare şi rutiere,pe malurile râurilor şi a apelor stătătoare, in grădini şi parcuri urbane. Şobolanul maro intra in cladiri prin gauri prost sigilate şi deschideri, colonizand beciurile şi subsolurile. În zonele rurale obişnuiesc sa se adaposteasca în şanţuri şi canale de drenaj sau de irigare si în depozitele sau hambarele din cladiri. Sunt în măsură să înoate pentru câteva ore prin ţevi şi conducte.
Caracteristici

Acest rozător mare are corp robust si poate ajunge la 40 cm lungime, cu o greutate care variază în general între 200 şi 500 de grame. Blana este gri-maro pe spate si gri pe burtă cu pete albe sau dungi. Botul este scurt si patrat, ochii mici şi urechi slab dezvoltate, lipsite de păr. Coada este scurtă şi foarte groasă acoperită cu păr rar.
Sobolanul maro este un animal foarte puternic, capabil să facă salturi ridicate de peste 50 cm şi lungi uneori mai mult de un metru. De asemenea, este capabil de sapaturi în metale si beton.

Reproducere

Şobolanul maro este o specie de rozătoare cu un proces de reproducere prolific,care poate dura tot anul, în prezenţa climei favorabile şi a alimentelor abundente.Femelele ajung la maturitate sexuală la vârsta de 8-12 săptămâni şi pot da naştere la 6-9 pui de 5 ori pe an. Gestaţia durează între 20 şi 24 de zile. Femelele de şobolan maro, precum şi cu cele de Mus domesticeus sunt capabile sa se ​​imperecheze din nou la scurt timp după naşterea puilor.

Aprovizionare

Şobolanul maro este capabil să se adapteze cu alimente din cele mai diverse, mancand aproape orice este comestibil. În sălbăticie se hrăneşte cu rădăcini, seminţe, fructe, dar si cu insecte sau carcase de vertebrate mici, cum ar fi amfibieni sau alte rozătoare . În unele cazuri, poate ataca animalele acvatice cum ar fi crustaceele,moluştele şi ocazional, chiar şi peşti. Ca şi alte rozătoare, Rattus norvegicus este o specie necrofaga care practică, dacă este necesar, canibalismul..
În imediata apropiere a omului aceasta specie se hrăneşte cu diferite tipuri de produse alimentare. Atunci când traiesc într-un canal, se pot hrăni cu orice materie organică disponibila.

Dezinfectie
Dezinfectie

Oferim tratamente profesionale de dezinfectie, prevenind formarea de tulpini biologice rezistente si mentinand un nivel scazut de incarcatura...

Dezinsectie
Dezinsectie

Oferim tratamente profesionale de control a daunătorilor: gandaci, furnici, viespi, muste, molii, purici, căpuse, păduchi şi alte artropode.